Domkaarsen

De Domkaarsen ken je misschien al heel erg lang. Ze werden gemaakt door Ruud Snel, tot hij in 2016 helaas overleed. Zijn nichtjes, Manon en Mandy, zagen een mooi, stoer en bijzonder ambachtelijk product verloren gaan voor alle liefhebbers in en buiten Utrecht. De tweeling heeft een achtergrond in de commerciële dienstverlening en gastvrijheid, maar wilden al ruim tien jaar samen iets ondernemen. Ze waren op zoek naar een product dat perfect bij hen zou passen. En toen de Domkaarsen leken te verdwijnen, zagen zij beiden het licht.

Het ambacht blijft binnen de familie

Als eerbetoon aan hun oom Ruud hebben zij het bedrijf nieuw leven ingeblazen. De nichtjes gaan nu verder als Kaarsen van Torens. Manon en Mandy zijn begonnen aan een nieuw en vooral spannend avontuur, aangezien zij hiervoor allebei geen ervaring hadden met deze ambacht. Maar ze hebben zich er vol zin en passie ingestort om zo toch een product te maken waarmee ze inwoners van Utrecht iets moois geven en laten beleven. De keren dat zij naar de winkel gingen, was dat vooral om hun oom te bezoeken. Nooit eerder hebben zij Domkaarsen gemaakt. Gelukkig hebben de verzorgers van Ruud de fijne kneepjes van het vak geleerd en geven nu het stokje over aan Mandy en Manon. Zij leren over de ingrediënten en materialen en hoe alles in balans moet zijn voor de perfecte kaars. De kaarsen worden met de hand gemaakt en zijn –ondanks dat ze allemaal dezelfde toren verbeelden – stuk voor stuk uniek. De enige échte Domkaarsen zijn niet zomaar een kaars volgens de zusjes.

“De kaars wordt vaak cadeau gedaan en vooral bij bijzondere gelegenheden. Naast dat het een mooi product is en een aanwinst voor je huis, is het dus in hun ogen vooral de drager van een boodschap en een echt bijzonder cadeau.”

En dat is voor hen de voornaamste reden om het werk van Ruud Snel voort te zetten.

Terug naar het makersoverzicht? Klik hier.

Maker: Kaarsen van Torens

Enthousiast geworden over Kaarsen van Torens? Je vindt hun producten hier!

Voor ieder wat wils

Afhankelijk van het seizoen bepalen Mandy en Manon de kleuren en zien de kaars ook echt als sfeerproduct. Ze hopen dan ook van harte dat mensen de Dom niet als standbeeldje neerzetten, maar het gewoon aansteken! Op die manier kun je dus ook altijd op basis van je eigen humeur of het seizoen een andere kleur kiezen en opnieuw genieten van het bijzondere product. Ze gaan in elk geval in de lijn van Ruud Snel door, maar hebben één ding wel aangepast: de verpakkingen zijn nu van duurzaam karton in plaats van plastic, dus de Domkaarsen zijn nog in goede handen!