Over Roos

Kleur is als een spiegel
Elke dag een nieuw gezicht
Juist als je denkt dat je jezelf herkent
Verandert het licht.

Roos Blufpand is een artiest en songwriter die inmiddels vier albums op haar naam heeft staan en al meer dan tien jaar op de planken staat met haar eigen muziek.

Roos’ liedjes zijn divers, soms donker met diepe elektronische bassen, maar ook licht met verfijnde pianopartijen en ondersteund door cello. Soms wild met dansbare beats en een andere keer weer piep- en piepklein, zodat je een speld kan horen vallen. Roos is niet in een hokje te plaatsen. Ze is muzikante, zangeres, (woord)kunstenares, influencer, artiest én activiste. Roos zingt over de schaduwzijden van het leven, want waar licht is, is schaduw. Waar schaduw is, is echtheid. Waar echtheid is, is liefde. Alleen maar liefde.

In 2016 kwam het tweede album Hoe dan uit. Hoe dan gaat over haar onvermogen om de wereld te redden. Roos voelt zich schuldig over het feit dat ze enerzijds de mensen bij wil staan en tegelijkertijd soms ook gewoon een kater van de avond ervoor kan hebben. Ze vraagt zich op dit album af hoe je als mens kritisch kunt blijven zonder die oh zo fijne roze bril af te hoeven zetten?

Duurzaamheid

Roos is een maatschappelijk verantwoorde ondernemer: bij alle keuzes die zij als artiest maakt staat ze stil bij de impact op mens, dier en milieu. De shows van haar theatertournee in 2018 sloot Roos af met de woorden: ‘Zullen we gewoon een beetje lief zijn voor elkaar?’ – en dat betekent voor Roos dus ook voor de planeet waarop we leven. Daarom staat duurzaamheid bij de totstandkoming van haar albums en merchandise centraal. Haar droom? Geheel CO2-neutraal worden en de muziekindustrie en haar fans en volgers inspireren om te verduurzamen.

Dit uit zich bijvoorbeeld in het niet onnodig de auto pakken, in veganistische catering tijdens tour en studiodagen en in het inkopen bij andere bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is album ‘Hoe dan’ gedrukt op gerecycled papier, geprint met biologische inkt en hebben de opnames plaatsgevonden in een boerderij op groen gas.

'’Liedjes met teksten die je gerust betrokken, ja, zelfs geëngageerd mag noemen’’ – OOR

'‘Muziek die soms swingt en rockt, maar ook op z'n tijd genuanceerd is en de gevoelige snaar weet te raken’’ – OOR

‘’De stijl is te omschrijven als een mix van kleinkunst en popmuziek en is te vergelijken met een mengeling van Maaike Ouboter en Ellen te Damme.’’ – Podiuminfo.nl


Terug naar het makersoverzicht? Klik hier.

Maker: Roos Blufpand

Enthousiast over Roos Blufpand? Je vindt haar albums hier!