Twee brouwers met een gezamenlijke liefde voor Amerikaanse IPA’s, een achtergrond in punkmuziek en IT en op een paar uur na even oud? Die moesten natuurlijk wel de handen in één slaan! En zo ontstond Brouwerij Oproer, naar Amerikaans gebruik mét brewpub.

Oproer ontstond door een samenwerking tussen Mark van Rooie Dop en Bart-Jan van Ruig. Samen brouwden ze op dag met typisch Hollands weer de Dark Storm en besloten samen verder te gaan in 2016. Oproer gaat voor de moeilijke weg, ze stappen overal met durf in en proberen zoveel mogelijk op eigen kracht te doen. Het is een van de grootste brouwerijen in Utrecht. Ze brouwen op grote schaal en 2500 liter per keer. Waar mogelijk hergebruiken ze, bijvoorbeeld het water om hun bier door tegenstromen te koelen. Daarnaast brouwen ze op een kleine schaal experimentele bieren exclusief voor de pub. Oproer gaat voor de Amerikaanse bitterheid in hun IPA’s.

American Punk

Mark en Bart-Jan wilden vanaf het begin ook naar het buitenland exporteren en kozen daarom juist voor een Nederlandse naam – kort en krachtig; sterk maar niet afschrikwekkend; niet te extreem, maar ook zeker niet braaf. Binnen Oproer zijn zeker verwijzingen naar hun oude brouwerijen. Zo was er bij Rooie Dop al een 24/7 en bij Ruig kenden we Black Flag al. Amerika is bij uitstek een IPA land, toch kiezen ze ervoor om niet naar Amerika te exporteren, omdat dat op zulke afstanden niet duurzaam is. Hun afzetmarkt is vooral in Europa. Maar met Portland , de zusterstad van Utrecht, hebben ze een speciale band. Ze hebben een aantal keer deelgenomen aan een bierfestival, waar ze enkel staan met eigen bier en collab bier dat ze ter plekke met andere brouwerijen  maakten en hebben gezorgd voor uitwisselingen met Amerikaanse brouwers. Ook proberen ze altijd een uitwisseling tot stand te brengen als ze merken dat hun bier het op een Europese plaats bijzonder goed doet.
De etiketten van Oproer worden ontworpen door een jeugdvriend van Mark. Voor Oproer hadden ze een bepaalde vibe en stijl uit de VS voor ogen, een beetje 90s skate punk comic. Hun label art moet uitstralen dat ze lol maken en is voor Oproer iets meer edgy en freaky gemaakt.

Terug naar het makersoverzicht? Klik hier.

Maker: Brouwerij Oproer

Enthousiast geworden over Oproer? Je vindt de bieren hier!

Ruig en Rooie Dop

In 2004 begon Mark met het ruilen van bier met Amerikaanse brouwers, waardoor hij een andere smaak leerde kennen en de bierwereld ontdekte. Hij had veel contact met communities, andere bierbrouwers en ging naar bierfestivals. De bierwereld is heel sociaal en er wordt enorm veel samengewerkt. Iets dat naast creativiteit enorm belangrijk is – verschillende generaties en type brouwers helpen elkaar. Uit interesse begon hij zelf ook met brouwen, omdat hij wilde leren hoe dat moest. Mark werkte in de IT en communicatie&marketing en organiseerde daarnaast festivals. In 2012 wilde hij het brouwen serieuzer aanpakken, startte Rooie Dop en maakte als een van de eersten IPA in Nederland.

Ook Bart-Jan werkte in de IT en  speelde in punkband Vals. Hij tourde veel, ook in het buitenland en proefde in de VS veel bittere IPA’s. In Nederland leefde dit nog niet echt. Omdat het vaak lukte om op de bonnefooi op pad te gaan en concerten te regelen, dacht hij dat iets vergelijkbaars met bier ook wel moest lukken. Terug in Nederland startte hij dus een brouwerij.
Ze schelen maar een paar uur (14 en 15 augustus 1978), hebben allebei een achtergrond in muziek en IT, maar ontmoetten elkaar via bier. Naast een brouwerij was Rooie Dop ook bekend als illegale kroeg in een kelder aan de gracht, waar je tijdens Fab Friday met een biertje naar punkbands en disco kon luisteren. Hier kwamen veel brouwers en beer geeks op af en dit is waar Mark en Bart-Jan elkaar ontmoetten. Veel brouwers komen een beetje uit dezelfde hoek; net als in de IT moet je bij bier brouwen vaak analytisch te werk gaan, op zoek naar de beste technieken en variabelen en problemen oplossen. En net als in de muziek heb je ook creativiteit nodig om bier te brouwen en op zoek te gaan naar goede smaakcombinaties en om kansen te durven grijpen.  Daarnaast hebben Mark en Bart-Jan dezelfde punk normen en waarden, doen ze het liefst zoveel mogelijk zelf en op hun manier en willen ze bouwen aan een eerlijke wereld. Voor een eigen bedrijf moet je toch een beetje commercieel werken, maar waar het kan doen ze dit niet.